Lietuvos dietologų asociacijos duomenimis, 99 procentai visų šventinių patiekalų sukuria maisto likučius. Tinkamai supakavus maistą į sandarias plastikines talpyklas, mėgstamiausi šventiniai patiekalai išliks švieži ir padės sumažinti atliekų kiekį. Vadovaukitės šiais paprastais patarimais, kaip pakuoti ir laikyti likučius, kad išnaudotumėte atostogų likučius. Maisto pakuotės ir maisto pakavimo dėžutės yra taip pat labai svarbi šio proceso dalis.
Maisto pakavimas
Kaip išlaikyti maistą šviežią: 1 patarimas
Kad maistas išliktų šviežias ilgiau, likučius sudėkite ir laikykite šaldytuve arba šaldiklyje per dvi valandas po gaminimo.
Kaip išlaikyti maistą šviežią: 2 patarimas.
Įsitikinkite, kad laikomi maisto produktai yra sandariai suvynioti. Naudodami sandarų plastikinį maišelį, stenkitės išspausti kuo daugiau oro. Taip sutaupysite vietos ir išvengsite šaldiklio nudegimo.
Kaip išlaikyti maistą šviežią: 3 patarimas.
Skirtingas patiekalo dalis padalinkite į kelis plastikinius indus ir užšaldykite atskirai.
Kaip išlaikyti maistą šviežią: 4 patarimas.
Likučius laikykite negiliuose plastikiniuose induose, mažesniuose nei dviejų colių gylyje, kad greitai ir tolygiai atvėstų. Didesniems ar gilesniems indams užšalti arba atitirpti reikia ilgiau.
Kaip išlaikyti maistą šviežią: 5 patarimas.
Nors iš dalies atšildytus maisto produktus paprastai galima pakartotinai užšaldyti, atminkite, kad pakartotinai užšaldžius maistas gali tapti vandeningas arba suminkštėti. Taip pat atminkite, kad nors šaldymo likučiai sumažina mikrobų augimą, tai nepanaikins jūsų maiste jau esančių bakterijų, todėl svarbu neleisti atšildytiems maisto produktams stovėti kambario temperatūroje.
Kaip išlaikyti maistą šviežią: 6 patarimas
Galite šiek tiek virti augalinius maisto produktus (pvz., makaronus, ryžius ir daržoves), kurie bus užšaldyti, nes jie gali būti visiškai iškepti, kai bus pakartotinai pašildyti. Prieš patiekdami visada gerai iškepkite mėsą, žuvį ir paukštieną.
Kaip išlaikyti maistą šviežią: 7 patarimas
Jei įmanoma, likučius atitirpinkite šaldytuve, kad jis negalėtų sėdėti kambario temperatūroje. Daugeliui šaldytų maisto produktų šaldytuve reikia apie 24–48 valandas, kad jie visiškai atitirptų. Valgykite atšildytą maistą kuo greičiau, nes šiuo metu maistas genda greičiau nei šviežias.
Kaip išlaikyti maistą šviežią: 8 patarimas
Likučiams šaldiklyje laikyti naudokite šias talpyklas: plastikinį šaldymo maišelį su užtrauktuku, plastiku dengtą šaldiklio popierių, plastikinius indus su plačiomis angomis ir sandariais dangteliais bei tvirtą plastikinę plėvelę. Kaip išlaikyti maistą šviežią: 9 patarimas. Kai patiekalas ruošiamas patiekti, įpilkite troškinimo priedų (pvz., sūrio ar duonos trupinių).