Home > Procesų valdymas > Emigrantų vaikų integravimas

Emigrantų vaikų integravimas

atjunkymas

Į Lietuvą grįžtantiems emigrantams su vaikais- nemažas iššūkis, tačiau prasmingas. Jaunesniems vaikams atvykus į Lietuvą tenka iš naujo mokytis lietuvių kalbos, nes jų kalboje atsirado daug garsų tos šalies, kurioje jie gyveno. Darželyje skiriama logopėdė, teisingam lietuviškų žodžių tarimui ir sakinių konstrukcijos sudarymui. Į mokyklą sugrįžusi vaiką iš užsienio rekomenduojama priimti mokytis į tą pačią klasę kartu su bendraamžiais. Jeigu jis nemoka lietuvių kalbos ir matyti ryškūs ugdymo skirtumai, vaikui mokykloje suteikiama pagalba: papildomos dalykų mokytojų konsultacijos, mokinių savanorių pagalba, sudaroma laikinoji grupė, kurioje intensyviai mokoma lietuvių kalbos. Jei mokinys gerai moka užsienio kalbą, jai skiriama mažiau pamokų, o daugiau- lietuvių kalbai ar kitiems dalykams mokytis. Jeigu į savivaldybę atvyksta daugiau vaikų, rekomenduojama organizuoti išlyginamąsias klases ar grupes. Jas galima steigti ne tik lietuvių kalbai mokytis, bet ir kitiems dalykams, pavyzdžiui: Lietuvos istorijai, geografijai, pilietiniam ugdymui ir pan. Vaikų išsilavinimas- vienas pagrindinių motyvų, kodėl lietuviai nusprendžia grįžti į Lietuvą.

Motinos pienas

Kūdikio maitinimas motinos pienu, vadinamas žindymu. Per pirmąsias 3-5 dienas po gimdymo išsiskiria tirštas gelsvas skystis- priešpienis, o vėliau skystesnis baltas pienas. Motinos pienas ne tik skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne, jis padeda įsisavinti maisto medžiagas, apsaugo nuo blogųjų bakterijų, padeda sintezuoti vitaminus, hormonus ir kt.

Kūdikio atjunkymas

Atjunkymas – tai toks laikotarpis kūdikio gyvenime, kuomet jis atpratinamas nuo krūties ir pradedam maitinti kitokiu maistu.

Kada kūdikį atjunkyti?

Rekomenduojama kūdikį krūtimi maitinti iki 6 mėnesių, o geriausias metas atpratinti kūdikį nuo krūties yra sukakus 1 metams. Vienerių metų vaikas valgo įvairų maistą.

Kaip atjunkyti?

Tam, kad mama ir kūdikis emociškai ir psichologiškai prisitaikytų prie pokyčių, atjunkymas turi būti laipsniš kas procesas. Galima pradėti atjunkyti kūdikį kas savaitę, vieną maitinimo krūtimi sesiją pakeičiant kitu maistu, kol vaikas pradės normaliai valgyti įvairų maistą. Daugeliui moterų atjunkymas joms suteikia daugiau laisvės, kita vertus, moterims sunku jo atsisakyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *